Ο καθαρισμός της μηχανής του καφέ και η σημασία της !

Η μηχανή εσπρέσο είναι χωρίς αμφιβολία το πλέον σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού μιας καφετέριας. Ακόμα και το καλύτερο χαρμάνι καφέ στα χέρια του πιο έμπειρου barista δε θα είναι σε θέση να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατότητων του, αν η μηχανή που χρησιμοποιούμε στην καφετέρια μας δεν καθαρίζεται τακτικά και σχολαστικά και δεν συντηρείται με σωστό τρόπο. Πριν οι πελάτες σας αρχίσουν να παραπονιούνται για την πικρή γεύση του καφέ τους ,φροντίστε ο καφές που σερβίρουμε να είναι πάντα ποιοτικός και απολαυστικός, ακολουθώντας πιστά μερικές απλές συμβουλές καθαρισμού και συντήρησης του εξοπλισμού μας.

Καθημερινός  έλεγχος : σχολαστικό καθάρισμα με τυφλό κουπάκι

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ποιότητας του καφέ είναι τα υπολείμματα καφέ που παραμένουν τόσο στο κλείστρο, όσο και στην ντουζιέρα της μηχανής. Τα υπολείμματα του καφέ, μαζί με τα καμένα έλαια του καφέ που συσσωρεύονται μετά από την παρασκευή αρκετών εσπρέσο, είναι ικανά να προσδώσουν στον εσπρέσο πικρή γεύση, να ελαττώσουν την ποιότητά του ή ακόμα και να χαλάσουν την εμφάνισή του.

Ο καθημερινός καθαρισμός με τη χρήση ενός «τυφλού»  (δηλαδή, ενός φίλτρου που δεν έχει τρύπες) είναι μια επιβεβλημένη ρουτίνα για όλους τους επαγγελματίες τους καφέ.

 1. Ανοίξτε τη ροή του νερού του κλείστρου και καθαρίστε τα υπολείμματα του καφέ με το ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού.
 2. Προσθέστε μια κουταλιά σκόνης καθαρισμού στο τυφλό και τοποθετήστε το στο κλείστρο.
 3. Ανοίξτε τώρα τη ροή του νερού για 10” και κλείστε τη για 10΄΄ χωρίς να αφαιρέσετε το τυφλό από το group. Αυτή τη διαδικασία ονομάζεται back flushing και πρέπει να την επαναλάβετε 3-4 φορές.
 4. Αφήστε το τυφλό στο group για 3-5 λεπτά. Το καθαριστικό θα απομακρύνει και τα πιο επίμονα έλαια και υπολείμματα του καφέ που δεν διαλύθηκαν με το ζεστό νερό.
 5. Αφαιρέστε το τυφλό και ανοίξτε πάλι τη ροή του νερού για 10” και κλείστε τη για 10”. Θα πρέπει να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τρέξει καθαρό νερό.
 6. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το ακροφύσιο ατμού, τα portafilters καθώς και το εξωτερικό της μηχανής.

Για μηχανές που έχουν σημαντικό όγκο εργασίας, παράγοντας πολλά φλυτζάνια καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βοηθά αρκετά και ο καθαρισμός με σκέτο νερό, μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό εκχυλίσεων. Η συνήθεια αυτή δεν υποκαθιστά, φυσικά, τον κανονικό καθαρισμό, αλλά καθώς τα έλαια και τα υπολείμματα θα είναι σημαντικά λιγότερα, θα τον καταστήσει πιο εύκολο, χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως θα βελτιώσει την ποιότητα του παραγόμενου καφέ ανάμεσα στους δύο ημερήσιους καθαρισμούς.

Εξάμηνος έλεγχος : Διατήρηση της μηχανή κφέ σε καλή κατάσταση

Οι μηχανές εσπρέσο είναι εξαιρετικά πολύπλοκα μηχανήματα, που αποτελούνται από πολλά μικρότερη εξαρτήματα, κάθε ένα από τα οποία έχει διαφορετική διάρκεια ζωής. Ακόμα και με καθημερινό καθαρισμό, σωστή χρήση και τακτική αφαλάτωση (λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή μας) δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλά από τα εξαρτήματα της μηχανής εσπρέσο μας έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής και θα πρέπει να ελέγχονται, να επισκευάζονται ή και να αντικαθίστανται τακτικά.

Ελέγχουμε:

 1. τις φλάντζες των group μήπως χρειάζονται αντικατάσταση.
 2. ότι όλοι οι διακόπτες της μηχανής σας λειτουργούν κανονικά.
 3. το ρυθμό της ροής και τη θερμοκρασία των group.
 4. επίσης την ποιότητα του νερού στο boiler και την κεφαλή.

Είναι σίγουρο πως ό,τι βρεθεί να μην λειτουργεί κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο, είτε επισκευάζεται είτε αντικαθίσταται και  το αποτέλεσμα θα φανεί στο φλιτζάνι του εσπρέσο και θα μας δικαιώσει.

Ετήσιος έλεγχος : εγγύηση πως η μηχανή καφέ θα δουλεύει αποτελεσματικά εφ’όρου ζωής .

Σε περίπτωση που ακολουθούμε τόσο την καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού, όσο και τους τακτικούς ελέγχους της μηχανής εσπρέσο που διαθέτουμε, η ετήσια γενική επιθεώρηση θα είναι παιχνίδι.

Ελέγχουμε:

 1. Τη βαλβίδα ασφαλείας που συνήθως αντικαθίσταται καθώς και τη βαλβίδα αντεπιστροφής.
 2. την αντλία πίεσης και τους πυκνωτές της αντλίας.
 3. τα καλαθάκια των portafilters.
 4. το σωλήνα αποχέτευσης.
 5. τυχόν διαρροή ατμού ή νερού.

Επίσης μην ξεχνάτε να ελέγχετε το φίλτρο νερού και να το αλλάζετε  στη μηχανή σας.

 

Η διαδικασία του σωστού ελέγχου, καθαρισμού και συντήρησης της μηχανής του καφέ μπορεί να φαίνεται επίπονη, χρονοβόρα και κοστοβόρα, όμως στην πραγματικότητα, αν ακολουθηθεί σωστά όχι μόνο θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα του καφέ που σερβίρετε στους πελάτες σας, μα εν τέλει θα σας γλυτώσει από περιττά έξοδα, αφού με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται σημαντικά οι σοβαρές ζημιές που μπορεί να πάθει μια μηχανή εσπρέσο, η επισκευή των οποίων κοστίζει αρκετά.

Επιτυχημένο κατάστημα εστίασης είναι αυτό που έχει ευχαριστημένους πελάτες . Ο καλός καφές, που παράγεται από μια καθαρή και λειτουργική μηχανή εσπρέσο, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο  για να κατακτήσουμε αυτές τις θετικές εντυπώσεις.